|
|
Nakke & Museskader

Typiske symptomer:

Har du ondt i nakke, skuldre, arme, albuer, håndled, hænder eller fingre?
Døjer du med spændingshovedpine, og måske fornemmelsen af at musklerne i nakke/skulder området er for stramme?
Eller har du smerter i en skulder, der måske stråler ud til arme og hænder/fingre?

 


Har du problemer med en albue – at det smerter og ikke er rart at bruge armen?
Føler du ømhed i håndleddet – og er det som om dine fingre ikke altid vil det, du vil – stivhed, manglende muskelkraft?
Har du sovende og kolde fingre, der er svære at holde varme?
Har du børn eller unge der klager over ondt i nakken og skuldrene?

Så har du/I højst sandsynligt en af de typiske overbelastningsskader, mange mennesker døjer med.

Udover de nævnte knogler findes et væld af strukturer som nerver, arterier, vener, muskler, ledbånd, som gør disse områder ekstra sårbare overfor uheld og overbelastning.

Hvordan får man typisk disse skader?
Nakke- og museskader opstår typisk ved, at man overbelaster bestemte led- og muskelgrupper over en længere periode – det kan enten være via sport, eller på den måde man bruger kroppen på sit arbejde.

Har du små børn, kan slid og slæb med at løfte og arbejde samtidigt, give dig de samme skader.

Ofte vil du kunne mærke smerter mere end et sted, når du har nakke- eller museskader. Måske er dit fokus på ét bestemt sted, fx en øm nakke, eller en irriterende, værkende muse-albue. Dog er der en visselig sammenhæng mellem hele området, og det er vigtigt at få løsnet og masseret bindevævet i hele dette område.

Nakken
I nakken sidder et hav af store og små muskler, som kan bide sig fast og virke for stramme. En meget stor rygmuskel – Trapezius – hæfter på den bagerste kraniekant, ud på skuldrene og ud på skulderbladene – og videre ned over ribbenene, hvor den hæfter på den nedre del af ryggen.

 


Trapezius musklen er stærk og bærende – og bliver den overbelastet, kan den være årsag til mange spændinger og ubalancer i kroppen. Ved at løsne hæftninger, muskelfibre og bindevæv omkring Trapezius, er man et godt stykke af vejen mod at få det bedre.

Fra nakke-området og ud mod skuldrene findes der ligeledes stærke muskler, som låser bevæge-apparatet. KST teknikkerne - med få grams tryk - får musklerne til at slippe deres greb igen, så skuldrene atter kan bevæge sig frit.

 


En muskel der bliver berørt ganske let, reagerer på berøringen som en lille snegl på vejen, der er på tur med sit hus – rør dens følehorn, og de trækkes straks tilbage. En muskel giver tilsvarende slip på spændinger, når den berøres ganske let, i længere tid.

 


Børn plages meget af nakkesmerter
Vær opmærksom på, at mange børn og unge i dag får problemer med nakken, da de sidder længe ved pc og tv, og bøjet over skolebøgerne. De bærer typisk også på tunge skoletasker, og har mange gange en uhensigtsmæssig holdning, der giver dem fysiske problemer.

Det er vigtigt at lytte til børnene, da overbelastning i nakken kan give store problemer med koncentration, syn og mentalt overskud. Sørg gerne for at dit barn bliver checket, hvis det klager over smerter. Det kan have alvorlige følger, så som at barnets immunforsvar bliver forringet med årene, og det bliver sårbar overfor sygdomme.

 


Desværre dyrker mange børn og voksne i dag alt for lidt motion, hvilket også er med til at svække bevæge-apparatet.

Skuldrene
Skulderens utroligt store bevægelsesfrihed skabes gennem flere forskellige led, som man tilsammen kalder for skulderbæltet. Dette består af leddene mellem henholdsvis: overarmsknoglen og skulderbladet, skulderbladet og brystkassen, kravebenet og skulderbladet og leddet mellem kravebenet og brystbenet.

Det egentlige skulderled består af et kugleled mellem overarmsknoglen og skulderbladet. Ledkapslen omkring skulderleddet er temmelig slap, til gengæld bliver leddet holdt aktivt på plads af en gruppe mindre muskler (rotatormanchetten).

 


Opstår der skader eller slid i skulder-området, kan det være meget smertefuldt. Imellem skulderbladene findes der et hav af spinalnerver, der forsyner bla. armene med nervebaner. Hvis der er mange spændinger i skulderblads området, vil du typisk føle manglende energi i dine arme, tunge og trætte arme, og ømme skuldre.

Ved specielle KST teknikker løsnes og befries muskler for spændinger, bindevæv afspændes og ledbånd gøres mere smidige. Du vil føle det som om skuldrene kommer ned på plads, og efter nogle dage vil du bedst kunne mærke, hvordan du har det bedre i hele området.

Arme
I både over- og underarm bliver muskler og sener ofte for korte ved overbelastninger, og giver derfor anledning til smerte i de led, hvorpå de hæfter.

Det er derfor vigtigt at få løsnet musklerne både i over- og underarm, så der igen er plads til bevægelse, og blodgennemstrømningen igen øges.

Når flowet i vores krop fungerer frit, iltes blodet, vi renser bedre ud og kroppens celler fornyer sig i det rette tempo.

Albuer
I albuen finder vi et såkaldt hængselled. Her støder tre knogler op imod hinanden – den store overarmsknogle og de to mindre knogler i underarmen – albuebenet og spolebenet. I forbindelse med albueleddet findes drejeled mellem albueben og spoleben, således at underarmen kan rotere om sin længdeakse.

 


Problematikker i albuen kan hænge sammen med arbejde med mus foran pc, monotont fysisk arbejde, eller en sport hvor man fx tit svinger en ketcher eller kølle. De typiske tegn på en museskade, som er en fælles betegnelse for smerter i albuen, er en udtalt smerte-udstråling og ømhed, hver gang man bruger armen og særligt albuen.

Der kan forekomme udstråling af smerter både til overarm og underarm, og helt ud i fingrene. Her løsnes omkring hæftninger på albuen, samt musklerne fra over- og underarm, og gerne helt ud i håndled og hænder.

Håndled
Håndleddet består af forbindelsen mellem håndrodsknoglerne og spolebenet. Selvom det består af flere mindre led fungerer det som et samlet ægled. Håndleddet kan blive ømt og føles varmt, hvis der opstår en overbelastningsskade.

 


Muskulatur og sener kan være blevet for stramme/korte, og har brug for at blive løsnet omkring håndledsknoglerne. En eventuel inflammation (betændelse) vil føles varmere end normalt i området.

Med KST kan man blidt løsne og aktivere udskillelsen af affaldsstoffer i området, og håndleddet vil føles mere bevægeligt.

Hænderne
Hånden består af 27 knogler og opdeles i håndroden, mellemhånden og fingrene.


Dine hænder kan føles stive og ømme, som om musklerne er for stramme. KST løsner og befrier spændinger i hænderne, og via triggerpunkter kan man aktivere håndens - og resten af områdets - energibaner og flow, så blodgennemstrømningen øges.

 


Det føles utroligt behageligt at få løsnet hænderne, og en lettelse for mange, der før har været plaget af dårlig motorik og manglende energi i hænder og fingre.

Fingrene
Hver finger består af tre led: et grundled, et mellemled og et yderled, bortset fra tommelen, der kun består af et grundled og et yderled.

Det der gør menneskets hånd speciel er tommelfingerens oppositionsbevægelse, en bevægelse hvor tommelen kan føres ind mod de øvrige fingre. Ingen af de øvrige fingre kan erstatte tommelfingeren.


Fingre kan være udsat for meget slid, kulde, klem, tryk, snit og i det hele taget overbelastning, der gør fingrene stive og uarbejdsdygtige. Du kan opleve sovende fingre, her stammer problematikken dog typisk fra områder højere oppe, men han bedst diagnosticeres under behandlingen.

Få en forløsende behandling med KST, og mærk hvordan det føles varmende og lettende at du igen kan bruge dine hænder og fingre frit.

 


Bestil en tid til at få behandlet dine evt. Nakke- og Museskader, hvis du synes at ovenstående er noget du kan nikke genkendende til - din krop vil elske det!

Certificeret og RAB-godkendt
KST-behandler
Jeg anbefaler
Økologisk oksekød samt Bed & Breakfast i det midtjyske.
tyklundgaard.dk
Jeg anbefaler
Homøopatisk Medicin - udvikling, fremstilling & uddannelse.
allergica.dk